15 april 2018  
Militair Kampioen 2018 en Erepenning in Goud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren werd op Landgoed Maarsbergen het Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport (NMKR) Eventing 2018 georganiseerd, onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) en in combinatie met de Maarsbergen Horse Trials.

 

De wedstrijd werd verreden in vijf rubrieken: KNHS-klassen B, L, M en twee separate onderlinge wedstrijdrubrieken van de MRV voor combinaties zonder startpas, waarbij nadere rijvaardigheidseisen gesteld zijn en de onderdelen verder gelijk zijn aan KNHS-klassen B en L (klik hier). 

 

Het deelnemersveld was met 21 combinaties sterker dan ooit, met:

 

 • 4 combinaties in klasse M, 5 in L en 12 in B
 • 12 ruiters met het Militair Ruiterbewijs in Goud, 2 in Zilver en 2 standaard
 • 6 voormalig Nationaal Militair Kampioenen Eventing: Kapitein van de Koninklijke Luchtmacht Sietske Mensing, de Wachtmeesters 1 (R) der Cavalerie Claudia Blans en Anica Kortekaas, Korporaal 1 (R) der Cavalerie Renske Dost, Korporaal 1 (R) der Rijdende Artillerie Angela Kalkman en Huzaar 1 (R) Dennis Jacobs.

 

Het NMKR Eventing 2018 werd gewonnen door Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica Kortekaas met Godolphin K, die dit kampioenschap voor de vijfde keer won (eerder in 2000, 2002, 2003 en 2007). Zij zijn opgenomen in de Eregalerij met alle Nationaal Militair Kampioenen Eventing en hun paarden sinds 1903 (klik hier).

 

Uitslagen

De beste drie combinaties in KNHS-klassen L en M in handicap gecombineerd, inclusief de onderlinge rubriek voor combinaties zonder startpas op niveau L (deze drie rubrieken vormden samen het kampioenschap):

 

 1. Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica Kortekaas met Godolphin K (M)
 2. Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Claudia Blans met Cirasja (M)
 3. Eerste luitenant der Koninklijke Marechaussee Demelza Goossens-Cannemeijer met Fabulous (L).

 

De beste drie combinaties in KNHS-klasse M:

 

 1. Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica Kortekaas met Godolphin K
 2. Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Claudia Blans met Cirasja
 3. Kapitein van de Koninklijke Luchtmacht Sietske Mensing met Donna Gracia.

 

Hoe goed de Wachtmeesters 1 (R) der Cavalerie Anica Kortekaas en Claudia Blans reden, blijkt uit het feit dat zij óók als respectievelijk eerste en derde eindigden in de KNHS-rubriek M van de Maarsbergen Horse Trials, waarin inclusief niet-militaire ruiters in totaal 50 M-ruiters startten (klik hier). 

 

De beste drie combinaties in KNHS-klasse L, inclusief de onderlinge rubriek voor combinaties zonder startpas op niveau L:

 

 1. Eerste luitenant der Koninklijke Marechaussee Demelza Goossens-Cannemeijer met Fabulous
 2. Korporaal 1 (R) der Rijdende Artillerie Angela Kalkman met Adonis
 3. Kapitein-luitenant ter zee ir Robbert Jan van den Oord met Wallivia.

 

De beste drie combinaties in KNHS-klasse B, inclusief de onderlinge rubriek voor combinaties zonder startpas op niveau B: 

 

 1. Majoor (R) der Fuseliers Bart Jan Geers met Ekato
 2. Wachtmeester 1 der Koninklijke Marechaussee Daphne Mol met Fernet Fichera
 3. Brigadier van Politie Simone Willems met Freire.

 

Klik hier voor de complete uitslag van het NMKR Eventing 2018 en hier voor de gopro-opname van de winnende combinatie.

 

Trofeeën

Zowel de Van Diepenbrugge-trofee voor de beste militaire combinatie over alle onderdelen (dressuur, springen en cross-country), alle rubrieken gecombineerd, als de Aert van der Goes-trofee voor de beste geüniformeerde combinatie over de onderdelen springen en cross-country, alle rubrieken gecombineerd, gingen naar Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica Kortekaas met Godolphin K

 

Militair Ruiterbewijs in Goud

De volgende ruiters behaalden het Militair Ruiterbewijs in Goud (MRbG): 

 

 

Sinds 2002 zijn er 267 Militair Ruiterbewijzen, 154 Militair Ruiterbewijzen in Zilver en 60 Militair Ruiterbewijzen in Goud behaald door 305 gebrevetteerde ruiters. Al deze ruiters zijn met de hoogst behaalde graad vermeld in de Eregalerij van de Stichting Militair Ruiterbewijs.

 

Erepenning in Goud

In 2016 heeft de Minister van Defensie Brigadegeneraal der Cavalerie b.d. Paul Kautz onderscheiden met het Ereteken voor Verdienste. In aanvulling hierop heeft het bestuur hem gisteren onderscheiden met de Erepenning in Goud, met het opschrift ‘Deskundig, toegewijd en verbindend'.

Dit 'als waardering voor zijn uitzonderlijke verdiensten als voorzitter van achtereenvolgens de Stichting Militair Ruiterbewijs (2003-2009) en de MRV (2009-2018). Zijn hippische deskundigheid, praktische aanpak, toewijding en verbindende kwaliteiten zijn van grote invloed geweest op de vlucht die het Militair Ruiterbewijs en de MRV hebben genomen. Generaal Kautz is sinds 2003 een boegbeeld voor de militaire ruitersport’.

 

De erepenning werd in 1889 ingesteld en symboliseert de verbondenheid van de MRV met haar voorganger, de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV). De penning toont het logo van de KMSV met het opschrift 'Militaire Ruitersportvereniging Te Paard!'. De keerzijde vermeldt de naam van de ontvanger en de reden voor toekenning. De Erepenning in Goud is sinds 1889 aan slechts tien personen toegekend (klik hier).

 

 De Nationaal Militair Kampioen Eventing 2018: wachtmeester Anica Kortekaas, die met het jonge paard Godolphin K als eerste van 50 combinaties in klasse M van de Maarsbergen Horse Trials eindigde en voor de vijfde keer dit kampioenschap won (foto: sergeant Emily Sanders)