7 maart 2018  
Inschrijving Dutch Open Coubertin Cup nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inschrijving voor de Dutch Open Coubertin Cup / NK Moderne Vijfkamp 2018 is nu open. De wedstrijd vindt plaats op zaterdag 30 juni in Arnhem. 

 

De moderne vijfkamp is oorspronkelijk gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair. De wedstrijd bestaat uit achtereenvolgens:

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer;
  2. zwemmen: 200 m vrije slag (100 m voor 30+);
  3. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard; en
  4. schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m, direct gevolgd door
  5. hardlopen: 800 m veldloop (dit 4 rondes; 3 voor 30+).

 

De moderne vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een olympische sport. De sport wordt sinds 1916 in Nederland beoefend.

 

Dit is de gelegenheid om deel te nemen aan de moderne vijfkamp. Het is ook de enige (en mogelijk laatste) wedstrijd waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in deze tak van sport kan worden behaald.

 

Het Vijfkampkruis is een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties, naast het Vierdaagsekruis, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF, het TMPT-Kruis en het Elfstedenkruis. Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de moderne vijfkamp.

 

Militairen die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor het Vijfkampkruis op het onderdeel paardrijden in de moderne vijfkamp behalen, kwalificeren voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier). 

 

Luitenant-kolonel der Mariniers bd Stephan Blaas, wedstrijdleider: 'Al in de oudheid was de vijfkamp de ultieme discipline op de Olympische Spelen. De winnaar werd kampioen van de Spelen. Ook de moderne vijfkamp, die van origine eveneens is samengesteld uit vijf olympische disciplines, is bedoeld om de ultieme sporter te bepalen. Op de laatste Winterspelen trokken atleten die twee disciplines deden internationale aandacht. Vijfkampers doen er vijf. Wie durft die uitdaging aan?’.

 

Klik hier voor de militaire ruiters die het Vijfkampkruis in de moderne vijfkamp en een Militair Ruiterbewijs hebben behaald (sinds 2002) en hier voor alle sporters die het Vijfkampkruis ooit hebben behaald (sinds 1916). 

 

De inschrijving sluit 1 juni. Als het aantal inschrijvingen het maximale aantal deelnemers overschrijdt wordt geselecteerd op volgorde van aanmelding. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

 Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp