17 februari 2017  
SMR introduceert nieuw MRbZ-springparcours

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag stelt de Stichting Militair Ruiterbewijs (SMR) de nieuwe proef voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (MRbZ) bekend: het MRbZ-springparcours. Dit in vervolg op de nieuwe regels van maart 2016 (klik hier). De nieuwe proef vervangt de MRbZ-caprilliproef, die sinds 2003 27 keer werd georganiseerd en in 2016 is uitgefaseerd.

 

Het Militair Ruiterbewijs (MRb) is bedoeld als proeve van bekwaamheid voor de Grote Ceremoniën van Staat. Voor het Militair Ruiterbewijs in Goud (MRbG) is MRb plus MRbZ plus (de equivalent van) twee winstpunten in de van oorsprong militaire discipline eventing (klasse B) vereist. MRbZ vormt de schakel tussen MRb en MRbG en wordt verleend aan militaire ruiters met MRb die hebben aangetoond dat zij over voldoende rijvaardigheid beschikken om te mogen beginnen aan de eisen voor MRbG.

 

In de civiele wedstrijdsport mag een ruiter uitkomen in eventing klasse B als deze een winstpunt in dressuur klasse B en een winstpunt in springen klasse B (spronghoogte tot 100 cm) heeft behaald, met een KNHS-startpas. Het MRbZ-springparcours wordt ingesteld vanuit de achtergrond dat MRbZ net als MRb en MRbG conform de militaire traditie ook toegankelijk moet kunnen zijn voor militaire ruiters zonder eigen (sport)paard.

 

Daarom is het MRbZ-springparcours ontworpen als een proef die van de ruiter een vergelijkbare prestatie vereist als het behalen van een winstpunt in springen klasse B, maar waarbij de spronghoogte even hoog ligt als bij eventing klasse B (80-90cm) en de lijnen en hindernissen uitdagender zijn gebouwd dan bij springen klasse B.

 

Het nieuwe MRbZ-springparcours is conform de aanwijzingen van de hiertoe ingestelde commissie in opdracht van de SMR ontworpen door eventingruiter en parcoursbouwer John Maarsse en is op 22 oktober 2016 in een trial getest op de Manege Korps Rijdende Artillerie.

 

Het parcours wordt buiten verreden, op trens en in DT-Rij, en bestaat uit 10 hindernissen, waaronder 1 dubbel: 4 stijlsprongen, 3 oxers, 2 overbouwde stro- of hooibalen, 1 haag en 1 waaier. De spronghoogte ligt 3 maal op 70-75 cm, 5 maal op 80 cm, 2 maal op 80-90 cm en 1 maal op 90 cm.

 

De proef wordt beoordeeld door minimaal twee militaire examinatoren met KNHS-jurybevoegdheid springen en/of dressuur klasse B/L, waarvan tenminste één springen. De eis is een foutloos parcours en een stijlcijfer van 60 of hoger, of maximaal 6 strafpunten en een stijlcijfer van 75 of hoger. Klik hier voor het nieuwe MRbZ-springparcours.
 

MRbZ kan vanaf dit jaar worden behaald door militaire ruiters met MRb plus één van drie keuzemogelijkheden:

 

  • de eis voor het MRbZ-springparcours, of
  • (de equivalent van) een winstpunt in (de onderlinge rubriek gelijk aan) B springen, op een door de SMR erkende, onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' georganiseerde militaire springwedstrijd, waaronder het Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport / Springen, of
  • de eis voor het onderdeel paardrijden voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp.

 

In 2017 is dit mogelijk op de volgende examens of wedstrijden, waarvoor de de inschrijving steeds per nieuwsbericht wordt geopend: 

 

  • zo 7 mei 2017: examen Militair Ruiterbewijs in Zilver op Hippisch Centrum Muiderberg in Muiderberg
  • vr 2 juni 2017: Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport / Springen op Stal Groenendaal in Bunschoten
  • vr 9 - za 10 juni 2017: KNHS-springwedstrijd (klasse BB-Z) met militaire rubriek op de Manege Korps Rijdende Artillerie in 't Harde
  • vr 30 juni 2017: KNHS-dressuur- en springwedstrijd (klasse BB-Z) met militaire rubriek op Manege Middenhof in Maassluis
  • za 1 juli 2017: NK Olympische Moderne Vijfkamp (Coubertin Cup) op Sportcomplex Valkenhuizen in Arnhem
  • za 21 oktober 2017: examen Militair Ruiterbewijs in Zilver op de Manege Korps Rijdende Artillerie in 't Harde.

 

Sinds 2002 zijn er 256 Militair Ruiterbewijzen, 149 Militair Ruiterbewijzen in Zilver en 56 Militair Ruiterbewijzen in Goud behaald door inmiddels 294 gebrevetteerde ruiters. Al deze ruiters zijn met de hoogst behaalde graad vermeld in de Eregalerij van de Stichting Militair Ruiterbewijs (klik hier).

 Majoor Eize Siegersma behaalde het Militair Ruiterbewijs in Zilver in 2012 in Hardenberg (foto: Dennis Boom)