28 september 2016  
Militairen welkom op Najaars Rally in Overijssel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zondag 23 oktober organiseert de Nederlandse Ruitersportvereniging (NRSV) de Najaars Rally 2016 in de omgeving van Ommen (Overijssel). De inschrijving staat open voor leden van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV).

 

Een rally is een oriëntatieparcours te paard waarbij ruiters zich in teams van twee verplaatsen door kaart te lezen en posten te vinden. De NRSV is in 1929 opgericht op initiatief van de toenmalige Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV), waaruit het KMSV-Fonds en de MRV zijn ontstaan.

 

De Najaars Rally 2016 start vanuit Manege Laarbrug en voert door de bossen, heides, weiden, akkers en stroomdalen van Vecht- en Reggedal, de Vilsterse Heide en de Lemeler- en Archemerberg. Hierdoor zijn afwisselende landschappen, weidse uitzichten en een hoogteverschil van 60 meter tussen berg en dal te verwachten.

 

Achtergrond
Rally's zijn oorspronkelijk militaire wedstrijden en werden van 1908 tot 1939 jaarlijks in het voor- en najaar door de KMSV georganiseerd over 20-70 km rond, vanuit of naar onder andere Apeldoorn, Arnhem, Breda, Deventer, Ede, Hilversum, Laren, Leiden, Loenen, Nijmegen, Oldebroek, Ommen, Roermond, Vorden en Zutphen.

 

Het terrein was onbekend, het tempo en de route vrij. Ruiters zochten zelf de kortste route; verharde wegen waren verboden; soms moesten er natuurlijke hindernissen worden genomen. Alleen de controleposten moesten elke 5-10 km worden gevonden, en valse posten vermeden.

 

Rally's werden vroeger om het snelst gereden, met rustmomenten en veterinaire keuringen. Er werd minimaal 10 km per uur gemiddeld aangehouden. Met name het patrouillerijden (in teams) kon moeilijk zijn, als het ene paard van nature een hoger tempo liep dan het andere. 

 

De zwaarste was de jaarlijkse Rallye-Paper van Vorden. Deze bestond uit een dressuurwedstrijd, een oriëntatieparcours van 60-70 km en een cross-country van 3 km. Het oriëntatieparcours werd soms deels 's nachts afgelegd. Het eindpunt was Huis de Kieftskamp, een van de acht kastelen in Vorden.

 

Klik hier voor beelden van rally's in 1926 (66 km Ommen-Vorden), 1927 (65 km Enschede-Vorden), 1928 (65 km Milligen-Vorden), 1929 (66 km, Vorden), 1930 (70 km, Vorden), 1931 (71 km, Vorden), 1932 (60 km, Vorden), 1933 (70 km rond Paleis Het Loo en 70 km rond Vorden) en 1936 (70 km, Vorden).

 

Tegenwoordig 

Sinds WO II worden rally's door de NRSV georganiseerd, elk jaar elders. Deze bestaan uit een kaartleesoefening van 25-35 km. De route is korter en het vinden van de posten moeilijker dan vroeger: goed kaartlezen prevaleert nu boven snelheid. Verder is de wedstrijd in 100 jaar nauweljks veranderd. Nog altijd winnen militairen regelmatig deze wedstrijden.

 

Deelnemen 

Militaire ruiters uit alle krijgsmachtdelen zijn van harte welkom. Er wordt in teams van twee gereden, waarbij individuele aanmeldingen kunnen worden gekoppeld aan andere ruiters. De kosten per combinatie bedragen €45 voor niet-leden en €35 voor leden (inclusief lunch en veterinaire keuring). Paardhuur ter plaatse is mogelijk, voorzover beschikbaar; klik hier voor meer informatie en hier om je in te schrijven.

 Luitenant Theo Steenkamp met kaart in de hand in draf op het rijkspaard Roetkop tijdens de Rallye-Paper van Vorden 1926, die exact 90 jaar geleden, in oktober 1926, ook in Ommen startte