29 mei 2016  
KMSV-Fonds sponsort Coubertin Cup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het KMSV-Fonds heeft besloten om in 2016 de Coubertin Cup te sponsoren. De Coubertin Cup is (de beker voor de winnaar van) de wedstrijd waarop om het NK Moderne Vijfkamp wordt gestreden. De wedstrijd vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 juni op Nationaal Sportcentrum Papendal (klik hier).

 

De moderne vijfkamp is oorspronkelijk gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair en bestaat uit achtereenvolgens:

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  2. zwemmen: 200 m vrije slag (100 m voor 30+)
  3. paardrijden: springparcours op ≥90 cm (vroeger: cross-country) met een geloot paard
  4. schieten: 5 schoten op 10m, steeds ogenblikkelijk gevolgd door
  5. lopen: 800 m veldloop (dit 4 rondes; 3 voor 30+).

 

De moderne vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een Olympische sport. Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat voor het eerst in Nederland een vijfkamp werd georganiseerd. De wedstrijd staat daarom in het teken van 100 Jaar Vijfkamp.

 

De Coubertin Cup is de gelegenheid om deel te nemen aan de moderne vijfkamp en het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties, te behalen.

 

Het KMSV-Fonds komt voort uit de in 1886 opgerichte Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV), de voorganger van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!'. De KMSV was de eerste landelijke hippische organisatie in Nederland en stond aan de wieg van o.a. endurance, eventing, NOC*NSF, de KNHS en in 1916 de vijfkamp.

 

Het KMSV-Fonds stelt zich ten doel de beoefening van de rijkunst en de ruitersport door militairen te bevorderen en financieel te steunen. Het Fonds verleent op aanvraag (een bescheiden) financiële ondersteuning aan van jaar tot jaar verschillende initiatieven in de militaire ruitersport.

 

Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 

 Luitenant Lodewijk Cnopius nam in 1932 deel aan de vijfkamp en behaalde als een der eersten het in 1931 ingestelde Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF; hier met Lottka in de cross-country