9 april 2016  
De MRV viert vandaag haar 60e verjaardag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag is het exact 60 jaar geleden dat de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) op 9 april 1956 werd opgericht, als voorzetting van de (op dat moment tot KMSV-Fonds omgevormde) Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV). Eerste voorzitter en medeoprichter was de toenmalige Majoor der Huzaren Joep van Diepenbrugge.

 

De verjaardag van de MRV wordt gevierd op zondag 24 april 2016, in samenwerking met het op 24 april 1886 opgerichte KMSV-Fonds, dat die dag exact 130 jaar bestaat, alsmede de Stichting Sportonderscheidingen, die dit jaar 100 Jaar Vijfkamp herdenkt, en de Stichtingen Cavalerie Ere-Escorte, Manege Korps Rijdende Artillerie en Militair Ruitersportcentrum 'Marcroix' (MRC), die dit jaar alle drie 50 jaar bestaan, onder het gezamenlijke motto 130 Jaar Militaire Ruitersport.

 

De bestuurders van alle afdelingen en gelieerde organisaties, de ereleden van de MRV en enkele speciale gasten zijn persoonlijk uitgenodigd voor een Jubileumrit van het MRC in Amersfoort, de bakermat van de militaire ruitersport, via de Vlasakkers naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, waar een lunch te velde wordt gebruikt, een demonstratie bereden wapenvaardigheid en door het Korps Mariniers een demonstratie over de inzet van pakpaarden wordt gegeven, waarna retour. Het geheel wordt georganiseerd door het MRC.

 

De MRV stelt zich - net als de vroeger de KMSV - statutair ten doel het stimuleren van de militaire ruitersport, alsmede het aankweken van liefde voor en kennis van het paard en al hetgeen daarmee verband houdt of tot verwezenlijking van het doel kan bijdragen.

 

Wellicht is dit daarom een goede gelegenheid om gevolg te geven aan een verzoek van onze oudste voormalig Militair Kampioen Eventing: Eerste luitenant (R) der Infanterie b.d. Jan-Willem Willemsen (90), die in 1960 en 1961 in Amersfoort het toenmalige Militair Kampioenschap won met Sciabelone.

 

Op zijn verzoek plaatsen we de Ode to the Horse, geschreven door Ronald Duncan in opdracht van de Britse Kolonel der Cavalerie Sir Michael Ansell, Chairman van o.a. de British Equestrian Federation. Deze tekst wordt sinds 1955 elk jaar voorgedragen op de Sunday Gala Night van de Horse of the Year Show, een van de grootste hippische evenementen ter wereld.

 

***

 

Ode to the Horse

 

 Where in this wide world can man find nobility without pride,

friendship without envy, or beauty without vanity?

Here, where grace is laced with muscle,

and strength by gentleness confined.

He serves without servility; he has fought without enmity.

There is nothing so powerful, nothing less violent,

there is nothing so quick, nothing more patient.

England’s past has been born on his back.

All our history is his industry;

we are his heirs, he our inheritance.

 

The Horse!

 

***

 

Klik hier voor de Ode to the Horse en hier voor nog een Ode aan het Paard. hier

 Brigadegeneraal tit. der Cavalerie en Adjudant i.b.d. van H.M. Koningin Juliana Joep van Diepenbrugge was medeoprichter en van 1956 tot 1982 de eerste voorzitter van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!'