11 maart 2016  
Inschrijving Coubertin Cup 2016 nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 25 juni 2016 organiseert de KNSA de Dutch Open Coubertin Cup, tevens Nederlands Kampioenschap Moderne Vijfkamp, op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem. 

 

De moderne vijfkamp is oorspronkelijk gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair en bestaat uit achtereenvolgens:

 

 1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
 2. zwemmen: 200 m vrije slag (100 m voor 30+)
 3. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm met een geloot springpaard
 4. schieten: 5 schoten op 10m, steeds ogenblikkelijk gevolgd door
 5. lopen: 800 m veldloop (dit 4 rondes; 3 voor 30+).

 

De moderne vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een Olympische sport. Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat voor het eerst in Nederland een vijfkamp werd georganiseerd. De wedstrijd staat daarom in het teken van 100 Jaar Vijfkamp.

 

Dit is de gelegenheid om deel te nemen aan de moderne vijfkamp en het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties, te behalen. De overige vier zijn het Vierdaagsekruis, het Elfstedenkruis, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het Kruis van de KVNRO.

 

Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Moderne Vijfkamp; klik hier voor alle sporters die ooit het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF hebben behaald (teruggaand tot 1916).

  

Voor het paardrijden in de moderne vijfkamp gelden de kwalificatieregels die in 2007 in samenwerking met de KNHS tot stand zijn gekomen, met als doel om de veiligheid voor ruiter en paard te waarborgen (klik hier). Militaire ruiters die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op het onderdeel paardrijden behalen, kwalificeren voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier).

 

Vanuit de afdeling Den Haag worden dit jaar schermlessen georganiseerd ter voorbereiding op de moderne vijfkamp, onder leiding van schermleraar Eerste luitenant (R) der Huzaren Rudolph Francis (klik hier).

 

De volgende gebrevetteerde militaire ruiters behaalden de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Moderne Vijfkamp (aantal malen tussen haakjes):

 

 1. Luitenant-generaal der Cavalerie bd Tony van Diepenbrugge (1)
 2. Generaal-majoor der Cavalerie bd Raoul Hoondert (2)
 3. Kolonel der Koninklijke Marechausse bd en Stalmeester van Z.M. de Koning Bert Wassenaar (4)
 4. Luitenant-kolonel der Cavalerie Engelbert van der Hoog (1)
 5. Luitenant-kolonel der Huzaren Harry Kampen (1)
 6. Majoor der Huzaren bd Frits Piekema (8)
 7. Majoor van de Logistieke Dienst Mark van de Watering (1)
 8. Majoor (R) der Huzaren drs Elias Woudenberg (3)
 9. Ritmeester (R) der Huzaren drs Bart de Boer (1)
 10. Ritmeester (R) der Huzaren drs Antoon Splinter (2)
 11. Kapitein van de Technische Dienst Stephan Wildenberg (3)
 12. Eerste luitenant (R) der Huzaren bd Otto Klaver (1)
 13. Eerste luitenant (R) der Huzaren Bart Jan Roelofsz (1)
 14. Sergeant (R) der Mariniers Arjen de Jong (1)
 15. Rijder 1 Bob van Hout (3).

 

De inschrijving is nu geopend en sluit op 1 juni 2016. Klik hier om je in te schrijven. Indien het aantal inschrijvingen het organisatorisch maximale aantal mogelijke deelnemers overschrijdt wordt er geselecteerd op volgorde van ontvangst inschrijvingen.

 Generaal-majoor Raoul Hoondert, van 1983 tot 1995 voorzitter van de Stichting Moderne Vijfkamp en van 1982 tot 1998 voorzitter van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!', werd exact 60 jaar geleden, in 1956, als luitenant Nederlands Kampioen Moderne Vijfkamp en behaalde zowel het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF als het Militair Ruiterbewijs in Zilver