24 januari 2016  
Manege Korps Rijdende Artillerie bestaat 50 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag bestaat de Manege Korps Rijdende Artillerie precies 50 jaar.

 

In dit jubileumjaar organiseert de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV), afdeling 't Harde, zes dressuurwedstrijden, een springwedstrijd en een examen Militair Ruiterbewijs:

 

  • za 27 februari 2016: KNHS-dressuurwedstrijd (klasse B-M2, indoor)
  • za 19 maart 2016: onderlinge dressuurwedstrijd (indoor)
  • zo 20 maart 2016: KNHS-dressuurwedstrijd (klasse B-M2, indoor)
  • za 23 april 2016: KNHS-dressuurwedstrijd (klasse B-Z)
  • za 28 mei 2016: KNHS-springwedstrijd (klasse BB-Z)
  • za 24 september 2016: KNHS-dressuurwedstrijd (klasse B-Z)
  • za 22 oktober 2016: examen Militair Ruiterbewijs
  • zo 13 november 2016: KNHS-dressuurwedstrijd (klasse B-M2, indoor).

 

De Stichting Manege Korps Rijdende Artillerie werd opgericht op 24 januari 1966, vandaag 50 jaar geleden, door Majoor der Rijdende Artillerie Jan baron de Smeth. Wat begon als een buitenrijbaan bij een boerderij in Schaarsbergen groeide via een militaire manege in Arnhem uit tot een militaire manege op de Tonnetkazerne in 't Harde met binnen- en buitenrijbaan, vier instructeurs en elf paarden (klik hier).

 

De manege dient als uitvalsbasis voor de uitvoering van bereden ceremoniële taken van het in 1793 opgerichte Korps Rijdende Artillerie, optredens met het detachement 6-veld (een door een span met vier of zes paarden getrokken voorwagen en vuurmond), rijlessen, examens Militair Ruiterbewijs en wedstrijden van de afdeling 't Harde. Ook worden de paarden ingezet bij leiderschapstrainingen en re-integratie van gewonde militairen.

 

De wedstrijden worden verreden volgens de regels van de KNHS. Deelname staat open voor Nederlandse en buitenlandse beroepsmilitairen en reservisten, leden van de MRV, burgermedewerkers van Defensie, personeel van de Politie en de Dienst Koninklijk Huis en KNHS-leden, waarbij militaire ruiters bovendien in een militaire rubriek worden gerangschikt. 

 

Bij de KNHS-wedstrijden wordt voor winstpunten gereden. De inschrijving sluit steeds een week voor de wedstrijd. Deelnemers kunnen zich met een KNHS-formulier (klik hier) inschrijven via tharde@militaireruitersport.nl. De vraagprogramma's, startlijsten en uitslagen worden gepubliceerd op de pagina van de afdeling 't Harde (klik hier), op www.startlijsten.nl en www.knhs.nl.

 

Majoor der Rijdende Artillerie Jan Pieter Tiedink, vicevoorzitter afdeling 't Harde: 'Ook na 50 jaar is de Manege Korps Rijdende Artillerie springlevend. Naast dat de paarden en Rijders aan militaire ceremoniën, wedstrijden en evenementen deelnemen, is de manege ook een fantastisch militair thuis voor de activiteiten van afdeling ’t Harde. Ik feliciteer het Korps dan ook van harte met dit bijzondere jubileum en wens de manege een goede toekomst toe'. 

 

Luitenant-kolonel der Rijdende Artillerie Marc van Ockenburg, commandant Korps Rijdende Artillerie en voorzitter Stichting Manege Korps Rijdende Artillerie: 'Drie jaar na de heroprichting van het Korps Rijdende Artillerie in 1963 zag onze manege het levenslicht, destijds een langgekoesterde wens. Wat begon met een enkel paard, de zevenjarige ruin Rudolf, staat al jaren bekend als een professionele militaire manege met een groot scala aan activiteiten. Als Korpscommandant wens ik iedereen heel veel hippisch plezier in dit prachtige jubileumjaar. 'Ardent coursier au grand galop!''.

 Kolonel Hans Hoppenreijs behaalde het Militair Ruiterbewijs in Zilver en nam in 2002 als commandant Korps Rijdende Artillerie met een detachement Gele Rijders deel aan het ere-escorte ter gelegenheid van het huwelijk van Z.M. Koning Willem-Alexander en H.M. Koningin Máxima in Amsterdam