25 september 2015  
Unieke foto's IXe Olympiade, Amsterdam 1928

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het KMSV-Fonds publiceert in samenwerking met de Militaire Ruitersport- vereniging 'Te Paard!' en NOC*NSF unieke foto's over de samengestelde wedstrijd (eventing) op de IXe Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

 

Hier wonnen de Nederlandse ruiters, allen lid van de KMSV, twee gouden en een zilveren medaille: goud voor Luitenant der Huzaren Charles Pahud de Mortanges met Marcroix, zilver voor Ritmeester der Huzaren Gerard de Kruijff met Va-t’en en de vierde plaats voor Luitenant der Huzaren Dolf van der Voort van Zijp met Silver Piece, plus goud voor deze équipe in teamverband.

 

Dit nadat bijna hetzelfde team huzaren op de VIIIe Olympische Spelen van 1924 in Parijs een vergelijkbare prestatie had geleverd (klik hier).

 

Het fotoboek stamt uit de privécollectie van de latere Luitenant-generaal der Cavalerie en Adjudant-generaal van H.M. de Koningin Charles Pahud de Mortanges en werd in augustus 2015 door de Collectie Olympisch Sporterfgoed NOC*NSF verworven (klik hier), die net als het KMSV-Fonds haar sporterfgoed voor breder publiek toegankelijk wil maken.
 

 Klik hier voor dit unieke fotoboek uit augustus 1928.

 

De samengestelde wedstrijd bestond in 1928 uit de volgende onderdelen:  

 

  • dag 1, donderdag 9 augustus 1928: een dressuurproef in het Sportpark in Hilversum, waarbij Ritmeester De Kruijff de 1e, Luitenant Pahud de 2e en Luitenant Van der Voort van Zijp de 5e plaats van 46 deelnemers uit 14 landen behaalde
  • dag 2, vrijdag 10 augustus 1928: een uithoudingsproef van 36 km in 5 etappes van Hilversum naar Lage Vuursche (klik hier voor het parcours): een wegparcours van 7 km (van Manege Jonkerweg in Hilversum langs het Spanderswoud over de Crailose Brug naar de Nieuwe Crailose Weg); een steeple chase van 4 km met 12 hindernissen (op de renbaan aan de Lange Heul halverwege het Gebed zonder End op de Bussumerheide); een wegparcours van 15 km (via de Doodweg en de Oude Postweg naar Hoge Vuursche en Landgoed Pijnenburg bij Soest); een cross-country van 8 km met ca. 25 hindernissen (langs Kasteel Drakensteyn naar Lage Vuursche); en tot slot een vlakke rit in galop van 2 km over de Kloosterlaan vanuit Lage Vuursche, waarbij Luitenant Pahud de 1e en Ritmeester De Kruijff de 2e plaats behaalde
  • dag 3, zaterdag 11 augustus 1928: een springparcours met 12 hindenissen in het Olympisch Stadion in Amsterdam, waarbij Luitenant Pahud de 1e, Ritmeester De Kruijff de 2e en Luitenant Van der Voort van Zijp de 4e plaats behaalde.

 

De ruiters mochten zich verheugen in grote belangstelling, met duizenden toeschouwers bij alle onderdelen. Alle proeven werden bijgewoond door H.M. Koningin Wilhelmina, ook toen de uithoudingsproef op 10 augustus om 5.30 's ochtends begon.

 

In totaal namen 13 leden van de KMSV deel aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam - naast de bovengenoemde 3 eventingruiters ook:
 

  • dressuur: de Majoors der Artillerie Gerard le Heux met Valérine en Jan van Reede met Hans en Kapitein der Marechaussee Pierre Versteegh met His Excellence II, die als équipe de bronzen medaille wonnen
  • springen: de Ritmeesters der Huzaren Anton Colenbrander met Gaga, Gerard de Kruijff met Preten en Charles Labouchère met Copain, die als team op de 10e plaats eindigden
  • moderne vijfkamp: Luitenant der Artillerie Chris Tonnet, die samen met Luitenant der Mariniers Willem van Rhijn en Wachtmeester der Artillerie Tjeerd Pasma uitkwam en resp. de 7e, 9e en 24e plaats behaalden
  • reserveruiters: Kapitein der Artillerie Mas de Kruijff met Johnnie Walker (samengesteld) en de Luitenants der Rijdende Artillerie Willem Carp met Bobbie (dressuur) en Jan Portheine met Nosoza (springen).

 

Citaat uit het boek Man en Paard: 'De prijsuitreiking was onvergetelijk. Uit handen van Prins Hendrik ontving eerst De Kruijff de zilveren medaille en daarna Pahud de Mortanges de gouden. Te paard salueerden de Olympische winnaars voor de Koningin en lieten toen hun paarden àchteruit het stadion verlaten, onder stormachtig applaus van de stampvolle tribunes'.

 

Klik hier voor een trailer van het IOC, hier voor het diploma van Luitenant Pahud en hier voor het officiële verslag van de ruitersport op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie over de militaire ruitersport en hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds.

 

Dit is deel 5 uit een serie over de geschiedenis van de militaire ruitersport. Klik op de links hierna voor deel 1 (de Olympische Spelen van 1924 in Parijs), deel 2 (1924-1925), deel 3 (1926) en deel 4 (1927). Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 



Ritmeester Gerard de Kruijff met Va-t’en en luitenant Charles Pahud de Mortanges met Marcroix tijdens de prijsuitreiking op 11 augustus 1928 in het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar zij resp. zilver en goud individueel wonnen in de samengestelde wedstrijd (eventing), plus, samen met Luitenant Dolf van der Voort van Zijp met Silver Piece, olympisch goud in teamverband