3 april 2015  
Voorjaarstips van de kolonel-dierenarts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zomertijd is ingegaan; een goed moment voor voorjaarstips van Kolonel (R) van de Geneeskundige Dienst drs Bas Steltenpool, dierenarts in Flevoland en stafofficier bij het Commando Landstrijdkrachten (CLAS). 

 

Kolonel Steltenpool: 'Hierbij vier praktische tips voor onze militaire ruiters.

 

Tip 1: luchtwegen   

De meeste paarden staan ’s winters op stal. Aan het eind van de winter worden de stallen stoffiger, net als het meeste ruwvoer. Het is dan goed om extra aandacht te geven aan een hoest of kuchje. Is dit een irritatie van de keel of is er meer aan de hand? Luchtwegen die te veel stof moeten verwerken kunnen overbelast raken. Dat kan overmatige slijmvorming geven. Dat slijm kan weer vast gaan zitten, met alle risico’s van dien. Wanneer de hoest langer dan een paar dagen duurt, dan is het raadzaam je dierenarts dit te laten controleren. Het voorjaar is het uitgelezen moment om de luchtwegen op te schonen.

 

Tip 2: weidegang  

Altijd een mooi moment als de paarden weer naar buiten gaan. Weidegang is goed voor een paard. Maar pas op met jong gras. Wanneer paarden daar nog niet aan gewend zijn en ze te veel eten kan dat nare gevolgen hebben, zoals koliek of hoefbevangenheid. Laat paarden daarom wennen door ze geleidelijk op de wei te introduceren. Wees bedacht op zonnige dagen in combinatie met koude nachten. De daaropvolgende dag kan het gras een hoger fructaangehalte bevatten dan anders. Dit geeft een grotere kans op hoefbevangenheid.

 

Tip 3: wormen    

Tijdens de winter neemt de infectiedruk van wormeitjes op de weide af. Wanneer je je paard in het voorjaar op de wei zet, wil je deze infectiedruk zo laag mogelijk houden. Dat is beter voor je paard en het vermindert het gebruik van wormmiddelen. Dit bereik je door je paard zonder of met slechts een lage wormbesmetting op de weide te brengen. Dit is dan ook het moment om met je dierenarts te overleggen of een mestonderzoek op wormeieren te laten doen.

 

Tip 4: harnachement  

Ieder jaar - bijvoorbeeld bij de MPTTP - komen we slecht passende of kapotte zadels tegen. Meestal zonder dat de ruiter of amazone dit in de gaten heeft. Dit kan ernstige schade aan je paard toebrengen. Misschien is dit dan ook een goed moment om eens kritisch naar je harnachement te (laten) kijken. Voorkomen is beter dan genezen; door nu kritisch naar bijvoorbeeld je zadel te kijken spaar je de paardenrug voor het komende buitenseizoen.

 

Ik wens iedereen een bijzonder goed paardenseizoen toe!'

 

 



Kolonel Bas Steltenpool geeft leiding aan de dierenartsen bij het CLAS, waarvan er organiek twee bij iedere brigade zijn ingedeeld