18 oktober 2024  
Slipjachtseizoen geopend in Drenthe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Afgelopen zondag 13 oktober namen twaalf leden van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) deel aan een slipjacht in de omgeving van Havelte, als gast van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereniging (KNJV).

 

Dit evenement werd georganiseerd onder coördinatie van Ritmeester der Cavalerie b.d. Albert Lebon namens het Comité Militaire Jachten

Jagen achter de meute kent veel tradities. De slipjacht behoort tot het Nederlands cultureel erfgoed. Bij een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar op het slip: een lap met een aangebrachte geur die door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor getrokken dat door honden wordt uitgewerkt, gevolgd door ruiters.

 

De lengte van één spoor (run) ligt tussen drie en zes kilometer. Meestal worden er drie of vier runs verreden met telkens een tussenstop om de honden en paarden op adem te laten komen. Na de laatste run volgt de kill. Hierbij mogen de honden zich tegoed doen aan hun prooi: een koeienpens.

Jagen te paard kent ook een lange militaire traditie. Het biedt militairen de mogelijkheid zich te bekwamen in de vaardigheid van het terreinrijden. Het kweekt moed, uithoudingsvermogen en behendigheid te paard, en bovendien is het gezellig. Voor militairen geldt de militaire etiquette bij de slipjacht.

 

De militaire deelnemers kwamen all ranks uit heel Nederland naar Drenthe om met eigen en huurpaarden deel te nemen aan deze lichte jacht aan het begin van het seizoen. De deelnemers waren:

 

 

Ritmeester Lebon: 'Dank aan de KNJV voor de uitnodiging voor deze slipjacht. Het herbevestigt een oude traditie en de verbondenheid tussen de KNJV en de MRV, die meer dan honderd jaar teruggaat. De KNJV is namelijk in 1919 opgericht door leden van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging, de voorganger van de MRV. Het was echt een succes en er is beslist belangstelling voor meer jachten. Nogmaals dank aan de KNJV!'.

 



De honden en de master van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV), Rick Saurens, gevolgd door leden van de KNJV en de MRV